top of page

Δρ. Ορφανουδάκη Ειρήνη MD PhD - Γυναικολογική Θεραπεία με PRP

Αναγεννητική Γυναικολογία - Γυναικολογική Θεραπεία με PRP

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της αισθητικής γυναικολογίας προσφέρει ένα μεγάλο εύρος θεραπειών για τις διαταραχές της γυναικείας γεννητικής περιοχής, συμπληρώνοντας την κλινική γυναικολογία με αποτελεσματικές μεθόδους και τεχνικές.

Μία από νεότερες αλλά αξιόπιστες θεραπευτικές μεθόδους της αισθητικής γυναικολογίας, είναι η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP της γεννητικής και περιγεννητικής γυναικείας περιοχής.  Αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν τον γυναικείο πληθυσμό. 

Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma - πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).

Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες η οποία έχει εφαρμογή  σε ολόκληρο το φάσμα της Ιατρικής επιστήμης ( Δερματολογία, Γυναικολογία, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Οδοντιατρική, Ανοσολογία, κ.α.).

Η βασική αρχή της μεθόδου στηρίζεται στην δράση των αιμοπεταλίων, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, που με την σειρά τους ενεργοποιούν τις φυσικές διαδικασίες του οργανισμού για επούλωση, διόρθωση και ανάπλαση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.

Όπως προαναφέραμε η μέθοδος στηρίζεται σε απολύτως φυσική διαδικασία αφού χρησιμοποιεί το πλάσμα του αίματoς του ίδιου του ασθενή και η εφαρμογή της άπτεται της σύγχρονης αναγεννητικής  ιατρικής.

Σε ποιες γυναίκες έχει ένδειξη η γυναικολογική θεραπεία PRP.

Με την πάροδο του χρόνου καθώς η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στον οργανισμό της γυναίκας μειώνεται, τα όργανα, οι ιστοί και οι δομές του οργανισμού γερνούν και φθίνουν με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι λειτουργίες τους αλλά και η αισθητική τους σφριγηλότητα και φρεσκάδα.

Ιδιαίτερα στις γυναίκες, η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων, επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και δη το γεννητικό τους σύστημα.

Με το πέρας της ηλικίας στη γυναίκα (ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), λαμβάνουν χώρα στη γεννητική τους περιοχή μία σωρεία ανατομικών και λειτουργικών αλλαγών.

Παρατηρείται μειωμένη αιμάτωση των ιστών, ατροφία των βλεννογόνων, χαλάρωση των μικρών και μεγάλων χειλέων, χαλάρωση του κόλπου, διαταραχές στο επιθήλιο του κόλπου, αύξηση του PH στα κολπικά υγρά, εμφάνιση αυτοάνοσων βλαβών, συχνές αιδοιοκολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, κ.α.

Παράλληλα σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται μείωση της σεξουαλικής τους επιθυμίας και ικανοποίησης, ενώ αρκετές υποφέρουν από πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και κατά την ούρηση.

PRP (3).jpg

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τη λύση έρχεται να δώσει η Αναγεννητική Γυναικολογία και ειδικότερα η θεραπεία με PRP, που αξιοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες που παράγει το αίμα της ίδιας της γυναίκας, στοχεύοντας στην αιμάτωση, ανάπλαση, επούλωση και αναδόμηση των ιστών της περιοχής του αιδοίου, της περιουρηθρικής περιοχής, της κλειτορίδας και ιδιαίτερα του κόλπου.

Η θεραπεία με PRP είναι πλήρως βιοσυμβατή, ασφαλής και πολύ καλά ανεκτή από την ασθενή κατά την εφαρμογή της.

PRP (2).jpg

Η γυναικολογική θεραπεία με PRP, έχει ένδειξη στις γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας), που εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:

 • Συχνές αλλαγές στην κολπική τους χλωρίδα

 • Αίσθημα καυσαλγίας, συχνές φλεγμονές, εκζέματα, βαρθολινίτιδες, ιδρωταδενίτιδες, ατροφική κολπίτιδα, βακτηριακές κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, κ.α.

 • Δυσπαρεύνια, βουλβοδυνία

 • Αυτοάνοσες βλάβες του αιδοίου ή και του περινέου, όπως ο ατροφικός και σκληρυντικός λειχήνας

 • Κραύρωση αιδοίου, ατροφική ή υπερπλαστική αιδοιίτιδα

 • Ανατομικές βλάβες από περινεοτομή

 • Διαταραχή της ερωτικής επιθυμίας και διέγερσης

 • Απαίτηση για βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας

 • Διαταραχή οργασμού

 • Χαλάρωση του πυελικού εδάφους και χαλάρωση των ανατομικών δομών της γεννητικής περιοχής

 • Ακράτεια

 • Εμμηνόπαυση

Πως πραγματοποιείται η Γυναικολογική Θεραπεία με PRP

Η διαδικασία γίνεται στο Ιατρείο, είναι απλή, ασφαλής και πολύ καλά ανεκτή από την ασθενή.  Η Γυναικολόγος θα λάβει από την ασθενή μία μικρή ποσότητα αίματος (20 - 50 ml με αιμοληψία) και θα ακολουθήσει τη διαδικασία της φυγοκέντρησης για τον διαχωρισμό των αιμοπεταλίων. Στην συνέχεια γίνεται η ενεργοποίηση των αυξητικών παραγόντων με την προσθήκη διαλύματος νουκλεοτιδίων και ιόντων ασβεστίου.

Το θεραπευτικό παρασκεύασμα ενίεται από την Ιατρό στα σημεία που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία στην ασθενή, μέσω πολύ μικρής βελόνης. Οι περιοχές που θα γίνουν οι εγχύσεις, έχουν αποφασιστεί πρωτίστως από την Ιατρό σύμφωνα με την χαρτογράφηση των περιοχών και τον σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου που θα ακολουθηθεί. Ο μηχανισμός δράσης των αυξητικών παραγόντων που εισάγονται στους ιστούς ξεκινά άμεσα προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, την επιδιόρθωση των βλαβών και την αναδόμηση της πάσχουσας περιοχής.

Θεραπευτικά Οφέλη της Γυναικολογικής Θεραπείας με PRP
Η μέθοδος υπερτερεί έναντι των άλλων τεχνικών αφού είναι ανώδυνη, μη επεμβατική, εντελώς ατραυματική, δεν έχει παρενέργειες και βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού.
Ταυτόχρονα είναι οικονομική, δεν χρειάζεται αναισθησία και νοσηλεία και πραγματοποιείται στο Ιατρείο, στα πλαίσια του γυναικολογικού ραντεβού με την Ιατρό.
Η γυναικολογική αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, προσφέρει ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Η αναγέννηση των παθολογικών περιοχών επιτυγχάνεται αργά και ομαλά και τα θεραπευτικά οφέλη μεγιστοποιούνται με την πάροδο του χρόνου. 
Η γυναικολογική θεραπεία PRP, αλλάζει στην κυριολεξία την ζωή της γυναίκας, την απαλλάσσει από πολλά και σοβαρά κλινικά προβλήματα, επαναφέρει την χαμένη ζωτικότητα και την νεανικότητα των πασχουσών περιοχών και αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία και ευχαρίστηση.

Συνδυασμός θεραπειών
Η γυναικολογική αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP συνδυάζεται άριστα με την Laser θεραπεία κολπικής αναζωογόνησης (Laser Vaginal Rejuvenation LVR) που προσφέρουμε στο Γυναικολογικό μας Ιατρείο.
Η θεραπευτική εφαρμογή του κολπικού Laser λίγο πριν από την έγχυση των αυξητικών παραγόντων, διεγείρει την πάσχουσα περιοχή και ενεργοποιεί πιο άμεσα την δραστικότητα της θεραπείας PRP.

Για την θεραπεία της Laser Vaginal Rejuvenation κολπικής αναζωογόνησης, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ >

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο της Dr. Ορφανουδάκη Ειρήνης, προσφέρει ολοκληρωμένη προσέγγιση για το πρόβλημα κάθε γυναίκας, καλύπτοντας όλο το φάσμα της έγκυρης διάγνωσης, της στοχευμένης αντιμετώπισης και της αποτελεσματικής θεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε μας στο 2810 343376

bottom of page